Мээ үчүн эң кооптуу азыктар аталды

 Британиянын араб тилинде чыгуучу  Rai Al Youm  маалыматтык гезити мээ үчүн эң кооптуу  болгон азыктарды атады.

Бир нече илимий изилдөөлөр Альцгеймер оорусу менен тамактануунун ортосундагы түз байланышты көрсөттү. Андыктан, Альцгеймер оорусуна чалдыгуу коркунучун азайтуу үчүн, күнүмдүк рационуңуздан айрым тамактарды алып салуу керек.

Таттуу азыктарды жана газдалган суусундуктарды күнүмдүк тамактануудан алыс болуу кажет, анткени мээде сезгенүүнү пайда кылып, нерв клеткаларын жабыркатат. Британиялык Бат университетинин окумуштуулары кан тамыры менен канты көп тамактарды жегендин ортосунда түз байланыш бар экендигин аныкташты.

Түштүк Австралия университетинин окумуштуулары ачуу тамактар жана татымалдар дагы кооптуу, анткени алардын курамында капсаицин бар, бул акыл-эс жөндөмүн төмөндөтүп, эс тутумга терс таасирин тийгизет.

Австралиянын Улуттук Университетинин окумуштуулары жүргүзгөн изилдөөдө майлардын көп болушунан улам мээге коркунуч келтирген азыктардын катарына куурулган тамактар жана тез даярдалуучу тамактар кирет, бул мээнин активдүүлүгүн төмөндөтөт.

Кытай окумуштуулары тарабынан учурдагы Альцгеймер изилдөөсүндө жарыяланган изилдөө, колбасада, этте жана быштакта көп болгон консерванттар, туз жана каныккан май кислоталары мээге өтө зыяндуу экендигин далилдейт. Алар мээде сезгенүүнү пайда кылып, кан тамырларды жабыркатат деп айтат.