Ооруларды майдын жардамы менен дарылоо жөнүндөгү уламышты эндокринолог Зухра Павлова жокко чыгарды. Ал өзгөчө коомчулукта пандемиядан кийин кеңири тараган, «сала пневмония жана жөтөлдөн коргоп, муун ооруларына мыкты каражат» деген сөздөргө токтолду. Чочконун майы пайдалуу касиетке ээ экендигин, бирок кант диабети, пневмония жана башка оорулардан коргой албасын түшүндүрдү.

«Чочконун майы – бул панацея эмес, түбөлүк жашоонун эликсири эмес, дээрлик жүз пайыз май. Жаратылыш жана ресурстардын түбөлүк жетишсиздиги көз карашынан алганда, бул чындап эле укмуштуудай баалуу нерсе топтолгон тамак-аш энергиясы болуп саналат «, — дейт дарыгер.

Павлованын айтымында, май көптөгөн май кислоталарын, каныккан жана каныкпаган, ошондой эле майда эрүүчү витаминдерди камтыйт.

Бирок бул продуктуну кол эмгеги, кара жумуш менен алектенбеген, аба ырайынын катаал шарттарында жашабаган адамдар ашыкча колдонбошу керек. Шаарда жашагандар маал-маалы менен эки кесимден ашык эмес чочко майын жешсе болот. «Бул торт, икра менен бирге желчү гедонисттик тамак. Гедонисттик азык дегени ырахат алуу үчүн арналган. Буга кондитердик азыктар, алкоголдук ичимдиктер, деликатес кирет. Анан, албетте, сала ооруларды дарылоочу дары эмес «, — деп жыйынтыктады эксперт.