Ач карын жегенге кооптуу болгон тамактар
Көпчүлүк жарандар ач карын кандай тамактарды жебеш керек экенине көп маани бербей келебиз. Анткени, тандалбаган тамак-аш ден соолукка терс таасирин тийгизиши мүмкүн, деп жазат WeChat.
Ачка болгондо биринчи кандай тамактарды жегенибиз чындап эле маанилүүбү? Албетте! Туура эмес тамактарды жегенден кийин организмге стресс пайда болуп, бир катар терс кесепеттерге алып келиши мүмкүн. Мисалы, ашказандын жалпы ооруларынын өнүгүшү биздин күнүмдүк тамактануу адаттарыбыз жана диета түзүлүшүбүз менен тыгыз байланышта.
Төмөнкү тамактар ач карын жегенге сунушталбайт.
Банан
Кээ бир адамдар банандын курамында магний көп болгондуктан, бул мөмө-жемишти ач карын жеш организмдеги магнийдин деңгээлин кескин жогорулатып, кандагы магний менен кальцийдин тең салмактуулугун жоготуп, стресске алып келет деп эсептешет.
Чынында, бул жемиштеги магнийдин мазмуну чындап эле өтө жогору болгону менен, ал адам организмине керектүүдөн бир топ төмөн. Магнийдин күнүмдүк керектөөсү болжол менен 350 мг магнийди түзөт. Бир банандан организм 7-10 мг элементти гана сиңирет.
Ошентип, бир учурда бир нече килограмм банан жесеңиз дагы, магнийдин сунушталган керектөөсүнөн эч качан ашпайсыз. Бирок, бөйрөк функциясы бузулган адамдар калийди бөлүп чыгаруунун бузулушунан келип чыгышы мүмкүн болгон гипергликемияны алдын алуу үчүн жеген банандын көлөмүн көзөмөлдөшү керек.
Сүт
Уйдун сүтүндө да, соя сүтүндө да жогорку сапаттагы протеин көп. Ач карын сүт ичүүдө организм үчүн протеиндин эч кандай пайдасы болбойт.
Жогорку сапаттагы протеинден тышкары сүт көмүртектерге да бай, алар биринчи кезекте энергия менен камсыз кылуу үчүн ажырайт.
Уйдун сүтүн ичкенден кийин диарея пайда болсо, бул лактозаны көтөрө албастыктын белгиси. Мындай учурда уйдун сүтүн соя сүтүнө алмаштыруу зарыл.
Спирт ичимдиктери
Спирттин сиңиши ашказанда ишке ашат. Ач карынга алкоголдук ичимдиктерди ичүү ашказандын былжыр челинин кыжырдануусун жаратып, гастрит, жара жана башка ооруларды пайда кылып, алкоголдук ичимдиктерге бат эле ууланууга алып келет. Ошентип, алкоголдук ичимдиктерди ичердин алдында бир аз тамак жеген жакшы.
Сарымсак
Сарымсактын курамында аллицин бар. Бул зат ашказандын былжыр челинин кыжырдануусун жаратат, бул ашказандын кысылуусуна жана зарнага алып келиши мүмкүн. Сарымсак сүйүүчүлөр буга көңүл бурушу керек.
Муздак тамак
Ач карынга муздак тамак жеген да ашказан-ичеги тракттарын ашыкча стимулдап, кысууну пайда кылат. Узак мөөнөткө муздак тамак жеген, бул ичтин оорушу жана диарея менен коштолгон ооруларга алып келиши мүмкүн.
Эт жана балык
Эт жана балык белок менен майга бай, бирок углеводдор өтө аз. Ач карынга эт менен балыкты көп жегенде белоктун бузулушу басымдуулук кылат. Бул учурда азотту камтыган көп сандагы калдыктар пайда болуп, боор менен бөйрөктүн түйшүгүн жогорулатат.
Ач карынга тамак ичээрдин алдында тилиңизди тиштеп, организмге ашыкча стресс жаратпоо үчүн алгач бир стакан жылуу суу ичип, тез тамактанбаңыз.